Den overkliga tystnaden

Jag vaknar väldigt tidigt på morgonen, runt 3.30. Ligger och funderar på om jag ska läsa nyheterna på mobilen men väljer att försök somna om. Slumrar till och vaknar igen kl.7 och tassar upp och gör en kopp te. Väljer att läsa dagens ord före allting annat och bibelläsningsplanen. När ett sådant här mörker kommer emot en måste man hitta styrka och kraft någonstans ifrån. För mig är det min tror som tröstar och ger nytt mod.

Sedan läser jag om att antalet döda och skadade har stigit och att man desarmerat en bomb vid flygplatsen. Kryper ner i sängen, ligger och funderar på vad denna dag ska innehålla. Ska vi stanna i Hikkaduwa eller inte?

Vi beslutar att åka hem efter lugnande rapporter från vänner i Negombo. Efter en god frukost får vi hjälp att ta oss till tågstationen och vi kliver på tåget till Colombo. Det är en sådan konstig känsla, så tyst och så lite folk. Många stationer som vi placerar är i stort sätt folktomma.

Den stora tågstationen Fort i Colombo är också lugn och lite öde. Jag är förvånad över att det inte är någon bevakning runt den största stationen i landet. Jag ser inga soldater men kanske missar jag dem bara.

Vi rör oss mot busstationen och går genom den annars så högljudda, galna och vimlande marknaden. Stängt och tyst! Ryktet om att vattnet i Negombo ska var förgiftat når oss men vi tvivlar på att det är sant. Så kommer vi äntligen hem och det känns så skönt.

Vi fikar och vi tar cyklarna för att handla. Soldater vid vår korsning och nästa också. I affären är det utplockat men vi handlar det vi behöver. Stannar till hos vår frukthandlare som just stängt men han öppnar för oss. Han berättar att många av hans kunder och vänner är ibland de omkomna från explosionen i kyrkan en bit bort från oss. En pappa har mist sin fru och sina barn berättar han.

Strömmen har gått när vi kommer hem och jag hoppas att det bara är tillfälligt. En ny bomb har hittats i en bil utanför en kyrka. Polisen desarmerar den. Under dagen har man hittat detonatorer på busstationen i Colombo. Varningar har kommit från USA att det kommer att bli fler attentat. Jag får en klump i magen. Vill åka hem nu och samtidigt inte. Varför ska jag tillåta denna ondska ta min frihet och begränsa mig?

Strömmen kommer tillbaka och vattnet i Negombo är inte förgiftat utan det ryktet dementeras av myndigheterna. Stekt grillkorv med Felix pulvermos och lite grönsaker till, det blir vår middag. Himmelen blir mörk, starka vindpustar leker med våra utestolar och sedan kommer ett monsunregn med inslag av åska. Våra svenska FBS lärare som skulle åka från Sverige ikväll meddelar att dem inte kommer. Förstår vi så klart!

Utegångsförbud gäller mellan 20-04 i morgon. Jag tar en dusch och tittar på en urdålig film. Dags att sova! Hörs i morgon!

Kram Annika

Gillar