Ekonomisk kris och jobb

Halloj! Ja nu är jag inte i Sverige längre utan hemma i Negombo. Vi landade den 11 januari och tagit oss igenom jetlagen. Det verkar som att det blir segare och segare varje gång att komma in i den nya tiden. Men nu är vi igång och jobbar igen.

Läget här nere när det gäller corona är lugnt med lite smitta än så länge men i Sverige verkar det vara kaos. Sri Lanka har en helt annan kris att ta sig igenom. Den ekonomiska situationer har inte på över 70 år varit så allvarlig som den är nu. Matpriserna stiger och på vissa varor har priset fördubblats. Mellan november och december steg priset på gas med 85 % för att ge ett exempel. Man räknar också med att det inom ett par månader kan råda matbrist. Skördarna på olika grödor har överlag gett 50% mindre skörd pga av att man helt förbjudit konstgödsel. Brist på el är ett annat problem som påverkar oss alla här nere. Det kan bli så att vi få räkna med några timmars elavbrott varje dag om inget händer. Just nu eldar man upp 2000 ton (!) diesel per dag för att hålla landet igång. Samtidigt så råder det brist på diesel så snart är alla reserver slut. Diesel köper man i dollar men här finns inga dollar så att man kan importera mer diesel. Det är alltså en riktig svår situation. Utan el ingen produktion osv.

Själva jobbar vi på med våra företag och förra veckan startade jag upp The Bag projektet. Kvinnoprojektet där en kvinna får sälja second hand kläder i sitt hem. Jag hade tidigare två kvinnor som min vän Fatima ansvarade för men just nu står det stilla. Fatima har blivit allvarligt sjuk så vi avvaktar tills hon blir bättre då hon också kan ha sin secondhand shop öppen. Men denna vecka så är det en kvinna som fått en väska och hon har redan sålt 9 av 20 plagg! Hon har ytterligare 3 veckor till att behålla sin väska så kanske kan hon sälja lite till. Vi få se!

Just idag sitter vi på kontoret i Negombo för hemma hos oss, och i vårat kvarter, råder det strömavbrott. Det är inte för elkrisen utan en planerad reparation sedan länge. Vi har lite turister som kommer i februari som vill använda vår resebyrå så vi fixar och donar med det. Känns väldigt kul då det ger flera av våra medarbetare en inkomst! Vi hoppas att fler ska upptäcka vårt lilla företag. Bilden ovan är vi som jobbar idag åkandes i tuktuk till dagens lunchställe.

Allt vi gör syftar till att skapa arbete för människor så att dem kan försörja sina familjer. Vi tror inte på att ge människor pengar utan istället ge dem möjlighet att tjäna pengar. Det handlar också om att ge människor en stolthet och en känsla av att man ha ett värde.

Jag blev lite nostalgisk när jag tittade ut från kontoret då det är en klass som tränar utanför. Idrottslärarjobbet kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta likaså alla mina elever under åren! Ja det var en blandning av tankar som for genom huvudet idag.

Nu har vi ätit en god lunch och ska jobba lite till sedan åker vi hem. Måste stanna och handla också då mitt te är slut!

Ha det så gott!

Kram Annika

Gillar