Svenskalärare och hedersgäster

Det regnar ute. Ett sånt där stilla och behagligt regn. Tycker det är så rogivande att höra när det smattra på taket. Det blir ju också lite svalare temperatur och så fyller det på i vattenmagasinen. Dessutom kan det innebära mindre strömavbrott.

Idag är vi hemma och grejar. Idag ska jag hålla på med tvätten, förbereda mig för att jobba på lördag och fixa lite saker med Ceylon Design. Ikväll blir det ett träningspass och lite saker som ska ordnas för morgondagen då vi ska in till Colombo.

Vad är det då för jobb kanske du undrar? Jag har blivit tillfrågad om jag kan hålla i en svenska kurs på en språkskola här i Negombo. Jag sa nej först då jag, helt ärligt, tycker språk är tråkigt och dessutom svårt. Rektorn för skolan bokade in ett möte med oss och visade hur den nuvarande kursen såg ut och den var inte så bra. Jag kände bara att det där kan jag faktiskt göra bättre. Inte på en nivå som en utbildad svenskalärare men på en basic nivå i alla fall.

Jag arbetar nu med att ta fram ett helt nytt material med enkel svenska, en textbook och en arbetsbok. Alltsomallt 24 lektioner + ett slutprov. Tar all nästan all min tid men när det är klart kan det ju användas om och om igen.

På lördag blir det första gången vi kör lektion 1 och 2 och det blir en hybridvariant dvs 3 elever online och 2 elever i klassrummet. Lagom storlek att ha och testa ifall kursen fungerar. Det ska ju fungera rent tekniskt också.

Jag har tagit hjälp från olika språkkurser och YouTube kommer att hjälpa mig så att eleverna kan höra hur saker och ting ska låta så att dem inte lär sig småländska utan rikssvenska. Torsdag inte tossdag, tårta och inte tåta. Ja ni fattar!

Egentligen vet jag inte varför jag gör det och kanske har jag chockat några av er. Det här är ju inte min grej. Men när jag såg den gamla kursen så visste jag på en gång hur jag skulle göra om jag fick göra om materialet. Innan jag tackade helt ja så började hjärnan att få idéer och det gick inte att släppa det så nu gör jag det bara. Det får bära eller brista!

I söndags var vi på skolan som hedersgäster och delade ut certifikat till elever som gått ut olika kurser. Hiskilig baluns med uppklädda elever och lärare och typiska srilankesiska ritualer.

BÅ fick hålla tal, ett riktigt peptalk!

Vi drömmer om att få ha FBS här och har redan fått ett ja från rektorn. Fungerar allt bra med svenskakurser så kan det nog bli en FBS kurs till våren också.

Nähä nu är det dags för en fika!

Ha det så gott!

Kram Annika

Gillar