Kyrkklockan ringer för Sri Lanka

Jag hör den knappt men det milda, dova ljudet av kyrkklockan når mig där jag ligger i sängen. En ringning, paus, två ringningar, paus, en ringning, paus, två ringningar, paus. Märkligt, alla gudstjänster är ju inställda idag i rädslan för nya attacker. Jag tittar på mobilen 8:45. Då förstår jag, klockan ringer för att hedra terrorns offer. En hel vecka har gått sedan ondskan drog in över Sri Lanka för att stjäla, slakta och förgöra! Men jag hoppas och tror att klockan också slår för att ge nytt mod till Sri Lanka, att landet ställer sig upp mer enat än någonsin! Jag vill också tro att den ringer för att säga till omvärlden kom hit, låt inte detta skrämma er från att besöka detta vackra land!

Vår helg har ju varit lite annorlunda kan man säga. I fredags var vi mer eller mindre isolerade i vårt hus. Det låg mycket rädsla i luften att något skulle hända under muslimernas fredagsbön och att fler bomber skulle smälla. Vi fördrev tiden med datajobb och på kvällen körde vi ett träningspass. Bjuder på denna bild som min man tog.

Igår, lördag, vaknade jag av att en militärhelikopter flög ideligen över vårt kvarter, ibland så nära vårt hus att fönsterna skallrade. Under tiden ringde BÅ:s mobil och jag blev väldigt orolig. Vad var det frågan om? Försökte hitta information på tidningssidorna och svenska UD men inga nya uppdateringar. Jag väckte BÅ och tvingade honom att svara i mobilen. Den ringde gång på gång. Det vara bara en srilankesisk kompis som behövde prata en stund. Jag drog en lättnades suck även att helikoptern fortsätta under hela förmiddagen att cirkulera över oss. Varför vet jag inte.

Vi var tvungna att åka och handla. Utanför det största varuhuset var det hård bevakning av affärens vakter. Varje bil registrerades och cyklar och mopeder hänvisades till en särskild parkeringsplats. Det brukar vara mycket turister som handlar här men endast någon enstaka utlänning syntes till.

Vi kunde handla det mesta men behövde åka till en affär till. På entrédörrarna satt lappar uppe om extra säkerhetskontroll. Pengarna var slut i plånboken också så vi behövde ta ut. Banken hade stängt av sin bilparkering och bankens egna vakter gick och patrullerade. Det var annars mycket mindre soldater i området runt vårt hus och området där vi bor.

Vita flaggor hänger nästan vid varje hus som ett sätt att visa att man sörjer och känner med dem som förlorat någon. Likaså på bilar, bussar och tuktukar sitter flaggor.

På eftermiddagen gjorde jag en smulpaj med äpple och vår singhala lärare och hennes man kom förbi. Så otroligt goa människor! Vi har förresten lärt vår fröken det viktigaste svenska ordet att kunna. HV71, så klart, nej skojar bara! Ordet är förstås FIKA!

Innan mina ögon ville slå igen följde jag den enormt spännande semifinalen i pingis! Grattis Mattias Falck! Final! Det är ju galet stort!

Idag är det söndag men ingen gudstjänst. Myndigheterna har vädjat till kyrkor att inte ha några sammankomster. Man har ju hittat flera platser med vapen, sprängmedel och annat som kan kopplas till terrordåden. 15 personer dog i en räd på östkusten i närheten av Batticaloa, tre självmordbombare med sina barn och fruar.

Vi behöver på något sätt ladda om för denna veckan som ligger framför oss. Har svårt att hitta motivationen men det får gå i alla fall!

Kram Annika

Gillar

Kommentarer