Terrorattackerna är så mycket mer

Terrorattackerna som drabbat Sri Lanka är så mycket mer än antalet dödade och skadade människor. Jag har aldrig insett hur hela samhället påverkas och hur hårt det slår mot individer förrän nu. Hur attackerna skapar negativa effekter på människors vanliga liv och deras framtid. Jag ska ge er några exempel.

Vår vän C är chaufför. Han har ständigt jour så när hans chef behöver en airport pick up eller drop så ringer han C. Det ligger också planerade resor i schemat sedan länge så C vet lite hur hans arbete ser ut framöver. Efter det som hänt är alla körningar inställda och schemat är blankt, endast några få hämtningar/ lämningar får han. Han är 26 år och försörjer sig och sin mamma på chaufförsjobbet. Inga körningar betyder inga pengar. Han är just nu väldigt ledsen och förtvivlad. Han ser ingen framtid längre. Han har svårt att sova, fått problem med magen och känner en enorm stress över sin situation. Turister är ju hans inkomstkälla.

Min vän M på stranden som säljer kläder. Vem ska hon sälja till när solstolarna är tomma? I augusti ska hennes dotter gifta sig och nu är alla möjligheter att tjäna ihop pengar borta. Jag sitter hemma hos henne och hon gråter konstant och är förtvivlad.

Vår singhala fröken ska egentligen jobba i morgon men inga elever. Eleverna är rädda att komma för att skolan ligger nära Negombos busstation. Även hennes utländska elever har redan lämnat landet eller ska snart åka. Så många undervisningstimmar som försvinner.

Vår fruktaffär får ingen fruktleverans så dem får helt enkelt hålla stängt. Varje dag det är stängt betyder noll i inkomst.

Städerskor, guider, safarichaufförer, souvenirbutiker, restauranger, hotellreceptionister, bad/poolvakter, ja listan kan göras lång på människor som drabbas. Så många människor har inte bara blivit bestulna på sin försörjning utan också sina framtidsplaner och framtidsdrömmar.

Avrådan från flera länder gör att hotellen går med enorma förluster, stora reseföretag ställer in sina resor och andra evenemang avbokas. På beachside av Negombo är det så kusligt lugnt att det känns spöklikt likaså stranden är öde och tom.

Det här smärtar mig enormt, mitt hjärta är så fyllt av sorg att det knappt går att bära. Jag älskar Negombo och stranden som dem flesta betraktar som ful. Jag lider med det srilankesiska folket som redan har gått igenom så mycket elände. Jag slåss själv med känslor som maktlöshet, uppgivenhet och hopplöshet. Det är omöjligt att se en lösning för detta land i ett kaos och så totalt överrumplad av ondskans närvaro. Men i mitt innersta så vet jag att min Gud är nära dem med ett förkrossat hjärta och sakta reser sig detta folk upp igen. Negombo kommer att bli fyllt med liv igen och fler kommer att få njuta av den vackra solnedgången vid Negombos strand.

Välkommen hit och kom tillbaka!

Kram Annika

Gillar

Kommentarer