The Bag och Secondhand Shop

Hej och tack för att du tar dig tid att gå in och läser här!

Bakgrund

Anledningen till att jag och min man flyttade till Sri Lanka var/är en skola som heter Focus Business School. Det är en skola som undervisar i hur man starta eget företag och blir självförsörjande. Under åren så har jag märkt att det är ytterst få kvinnor som går kursen och överhuvudtaget så träffar jag väldigt lite kvinnor. Vi har ett stort nätverk i landet och träffar många företagare och myndigheter där män är överrepresenterade. Jag har funderat länge på vad jag kan göra för att lyfta fram kvinnor och kvinnliga företagare. Nu har jag tre projekt som jag jobbar med. Det första heter Ceylon Design och är ett företag jag har tillsammans med min dotter Olivia. Vi handlar handgjorda smycken, hår accessoarer och andra smycken av kvinnliga företagare för att stötta deras verksamheter. Just nu jobbar vi med 15 stycken. Vi säljer sedan detta i Sverige på vår webbshop Ceylon Design. Målet är att kontakta kvinnliga företagare i Sverige som skulle vilja bli återförsäljare av produkterna.

Secondhand shop

Dem två andra projekten hör ihop och innehåller en Secondhand shop i Ragama och ett väskprojekt. Secondhandaffärer har startats av en FBS elev, Fatima, och jag har hjälpt henne med lite allt möjligt. Jag har gjort klädinsamlingar i Sverige och tagit med mig kläder hit. Alla kläder får ett varunummer och läggs in i ett system. Affären går väldigt bra och just nu börjar kläderna ta slut.

När det gäller den ekonomiska biten så tar Fatima hälften av försäljning och jag tar hälften. Dem pengarna går tillbaka in i projektet. Kläder som inte säljs kan gå vidare in i väskprojektet.

The Bag

Väskprojektet fungerar som så att en kvinna kan ta med en väska hem som innehåller 20 plagg, mixat i storlek och kategorier. Hon köper väskan för Rs 1000 vilket innebär Rs 50/plagg.

Hon får en lista över vilka plagg hon har och där står också rekommenderat pris för plagget. Fatima eller jag hjälper/ coachar henne om det är några problem. Hon har väskan i ca 4 veckor och lämnar sedan tillbaka den. Plaggen som hon inte sålt köper vi tillbaka för Rs 50 / plagg så länge som dem är i gott skick.

Jag är i princip i början av projektet och testar just nu om det fungerar eller inte. 4 väskor har gått ut och här kommer lite redovisning hur det har gått.

Väska 1 såldes 19 plagg av 20

Väska 2 såldes 15 plagg av 20

Väska 3 såldes 13 plagg av 20

Väska 4 såldes 10 plagg av 20

Väska 1 och 2 var samma kvinna som sålde hon fick senare jobb så hon ville inte fortsätta

Väska 3 var en kvinna som tyvärr blev sjuk och kunde inte fortsätta

Väska 4 sålde bara 10 plagg men tjänade Rs 2800 vilket är väldigt bra. Hon har nu väska 5.

Lite tankar med siffror

Jag räknar med att snittförsäljningen för en väska är 15 plagg och medelpriset för ett plagg är Rs 250 då tjänar kvinnan Rs 3000. Det är 3 daglöner och räcker nästen till mat i en vecka.


Syftet är att ge kvinnan en extra inkomst och vi väljer noggrant ut vem som får vara med. Ensamstående, dem med stora låneskulder eller hemmavarande med barn eller vårdar en anhörig. Kvinnan måste också har lite förståelse av försäljning och lite framåtanda. Vi har inga problem med att hitta dem som passar in i våra kriterier.

Bilden ovanför är kläderna till väska 6 som ska ut den 28/2 och är en kvinna som har hört av sig till oss och vi tror att hon kan delta i projektet. Den 28:de kommer också Secondhand affären att få kläder dem sista i stort sett som jag har.

Ytterligare en kvinna vill starta med en väska men jag har sagt att hon måste vänta då kläderna nästan är slut.

Pengarna vi tjänar går just nu tillbaka in i projektet men jag hoppas att vi snart ska kunna anställa en kvinna en dag i veckan som kan hjälpa mig. Min dröm är att kunna skapa mer arbete åt kvinnor och jag har fler ideér när det gäller kläder.

Vad kan du göra som ska hit?

Jag frågar dig nu som är påväg hit kan du ta med ett, två eller flera plagg till mig. Det jag behöver är kvinnokläder, klänningar, blusar, kjolar osv i officestil. Kvinnor här bär som regel inte kortkort eller urringat. Kläder i större storlekar och shorts efterfrågas i Secondhand affären. Jag kan heller inte ta emot vita kläder, det är en begravningsfärg, dessutom blir dem väldigt lätt smutsiga. Jag vill bara ha sommarkläder alltså inga varma vintertröjor osv. Men så är det ytterligare en önskan nämligen att du ska bor eller åker igenom Negombo. Då kan jag komma och hämta där du befinner dig.

Det går också bra att lämna på vårt kontor på adressen 33/2/1 Old Chilaw Road, Negombo.

Tack för att du orkat läsa ända ner hit!

Du kan kontakta mig genom messenger om du har några frågor eller vill bidra på något sätt. Det går också att ställa frågor här på bloggen.

Jag önskar dig en trevlig resa hit och allt gott!

Kram Annika

Gillar