Upptäcka med sinnena - Kryddträdgården

När man är barn (förhoppningsvis när man är vuxen också) så upptäcker man världen genom att få känna, pilla, smaka, lukta,röra, höra och se. Sitta still och lyssna på en föreläsning är inget för ett barn.

Vad passar då bättre än en kryddträdgård där alla sinnena kommer till användning?! Sagt och gjort så på vägen till Kandy från Dambulla blev det ett stopp på en kryddträdgård.

I samlad trupp fick vi en guidning av Chaminda på engelska och BÅ översatte till svenska.

Kakaobönan, röd och grön. Tänk att man kan få choklad ifrån den. Luktar inte choklad det minsta och smaken ska vara bitter.

Röd ananas, växer som den gula men inte god att äta. Används istället inom hälsokostbranschen bla för viktminskning.(För er som känner mig så blev det lite gäsp här).

Kanel, kardemumma och nejlika våra julkryddor. Kanel är ju barken som finns på ett träd. Kanelen från Sri Lanka är mild i sin smak men den innehåller nästan inget kumarin. Den vanligaste sorten i Sverige är cassiakanelen som innehåller stora mängder kumarin. Kumarin är ofarligt om man konsumera i normala doser. Läs mer här https://www.land.se/halsa/kanel-sa-kan-kryddan-paverka-din-halsa/

Kardemumma är en grön växt som har stänglar nära jorden som blommar. Själva frökapseln är det vi använder som krydda. (bild till vänster är själva växten utan stänglar)

Kryddnejlika är blomknoppar som vi använder som krydda och det kommer från ett träd.(bild höger)

Peppar är dem här gröna kulorna. beroende på hur dem behandlas så får man dem fyra olika pepparsorterna röd-, grön-, vit- och svartpeppar.

Muskotnöt inslingrad i sin rödfärgade blomma och tjocka skal runt om.

Efter sniffande och pillande blev det sedan genomgång på vad kryddträdgården tillverkar för produkter. Tråkigt? Nä vi fick fortsätta att upptäcka med våra sinnen.

Smaka på en chokladdryck sötad med vanilj och ett kryddte. Johan blev insmord i en linement doftande salva. Efter detta var det sedan valfritt om man ville handla i kryddaffären eller inte. Jo lite shopping blev det.

Dags att fortsätta vår färd till Kandy med ett litet stopp vid en kokosnöts-kiosk. Gott!

På kvällen framme i Kandy delade vi oss så några gick till Tandtemplet och några shoppade. Jag hoppade på shoppinggänget. Ser ni såpbubblan?


Kram Annika

Gillar

Kommentarer

Johan Åström
,
Fantastiskt väl beskrivet 🤗
MarbellaTanten
MarbellaTanten,
Så spännande! Jag har ju stort intresse av kryddor och köper på mig så mycket olika hela tiden, skulle varit med er den dagen 😃
Tycker det är fantastiskt att någon någon gång för länge sedan upptäckte dessa. <3
nouw.com/marbellatanten